اخبار

تب مالت ،سالک، تب کریمه کنگو، سیاه زخم و هاری مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام

تب مالت ،سالک، تب کریمه کنگو، سیاه زخم و هاری مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دکتر حسین بیگلری مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای مرکز بهداشت استان کرمانشاه به مناسبت فرا رسیدن هفته ملی مبارزه با بیماریهای مشترک بین انسان وحیوان(20-13 ) تیر گفت : ازمهمترین بیماریهای مشترک بین انسان ودام می توان به تب مالت ،سالک، تب کریمه کنگو، سیاه زخم و هاری در کشور اشاره کرد .

مدیر گروه پیشگیری و مبارزه با بیماری های استان تب مالت را یک  بیماری عفونی  قابل انتقال از حیوان به انسان دانست که توسط میکروبی بنام بروسلا ایجاد میشود. باکتری مولد این بیماری در بدن دامهای آلوده و تمام  تولیدات و ترشحات دام آلوده مانند: فضولات ،شیر ، ماست ،گوشت ، پنیر تازه وجود دارد که  باعث بیماری درانسان و کاهش شیر و سقط جنین در دام می شود. تب مالت در گوسفند ،  بز ،  گاو ،خوک و سگ  بیمار و آلوده  وجود دارد که می توانند در انسان ایجاد بیماری کنند و در ایران گونه های گوسفند و بز مهمترین گونه های مسئول تب مالت در انسان هستند.

وی با اشاره به اینکه در سال گذشته بیشترین موارد بیماری تب مالت کشور در استانهای لرستان، همدان و کردستان که قطبهای مهم دامپروری و کشاورزی و همچنین همسایه استان ما هستند رخ داده است افزود: میزان بروز تب مالت در استان کرمانشاه نیز در سال1394برابر69.6در صد هزار نفر بوده است که جزءاستانهای با بروز نسبتا بالای تب مالت در کشورطبقه بندی می گردد.

فاصـله کم بین  محـل زندگی انسان و نگهداری دام ، تماس بدون استفاده از وسائل حفاظت فردی مناسب با دام - مصرف شیر غیر پاستوریزه و سایر فرآورده های لبنی محلی آلوده نظیر پنیر  –ذبح غیر بهداشتـی دام-  از مهمترین عوامل ابتلاء به  بیماری تب مالت در استان هستند .

وبی در ادامه برای پیشگیری از تب مالت توصیه های بهداشتی را  ضروری دانست و گفت : شیر محلی باید بمدت  5 دقیقه جوشانده وبعد مصرف شود و یا سایر فرآورده های لبنی دامی مانند پنیر ، ماست ،کشک را از آن تهیه نمایید.دامهای خود را با کمک دامپزشکی واکسینه و از سالم بودن تمام خوردنیها و نوشیدنیهایی مثل بستنی ،ساندویچ،  شیرپاکتی و که بنحوی در تهیه آنها از فرآورده­های دامی مثل شیر ،گوشت و استفاده شده است قبل از مصرف مطمئن شویدو پنیر تازه محلی را به مدت سه ماه در آب نمک نگهداری  و بعد مصرف نمایید.

 

در زمان هرگونه تماس با دام خصوصـاً دامهــای مشکوک به بیماری  از دستکش ، عینک ، کلاه ،ماسک ،لباس مخصوص  استفاده کنید.

 

ازکشتارهای محلی دامها ،مصرف و فروش شیر و سایر تولیدات دامی محلی غیر بهداشتی و مشکوک در روستاها و شهرها جداخودداری کنید و گوشت و مواد لبنی مورد تایید سازمان دامپزشکی و مرکز بهداشت رامصرف کنید.

روستائیان جنین سقط شده دامهـ­ا ، سایر ترشحـات دامی  ، لاشه هـا  و فضولات دامی را در چراگاهها رها نکنند بلکه با همکاری کارشناسان اداره دامپزشکی دفن نماییـند و محل ترشحات را شستشوی  کامل نمایند .

 

همچنین مواظب باشید ترشحات  و تولیدات دامهای مشکوک به بیماری  مانند : شیر ،گوشت ،فضولات ، آب دهان از راه چشم ،بینی ،زخم باز و غیره وارد بدن شما نشود.

دکتر بیگلری افزود:تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) یک بیماری خونریزی دهنده تب دار حاد است که عمدتاً به وسیله کنه منتقل می شود .راه اصلی انتقال از طریق کنه و عمدتاً از نوع (Hyalomma)  می باشد .

حیوانات اهلی بیمار علامت مشخصی ندارند و می توانند ناقل باشند .عفونت درانسان پس از گزش کنه و یا له کردن آن روی پوست ،تماس با پوست و لاشه حیوان ، خون و ترشحات حیوان آلوده و تماس با خون و بافتهای بیمار مبتلا و حتی به صورت آئروسل ایجاد می شود . به دلیل انتشار ویروس از طریق خون و بافت بیماران ، افراد در تماس با آنان به خصوص کارکنان بهداشتی ، درمانی و بیمارستانها در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند .

بیماری باشروع ناگهانی تب همراه با درد عضلانی و سپس تظاهرات خونریزی دهنده همراه با سابقه گزش کنه یا له کردن با دست ، تماس مستقیم با دام و یا بافتهای حیوانات آلوده مشاهده می شود.

وی در خاتمه برای پیشگیری از بیماری تب خونریزی دهنده کریمه – کنگو (CCHF) محافظت در برابر گزش کنه بخصوص توسط کودکان، دانش آموزان و دامداران در هنگام تماس با دام و توجه به اینکه هرگزبا دستها اقدام به جدا کردن و یا له کردن کنه ها ننمایند .

رعایت پیش سرد گوشت (نگهداری  گوشت 24ساعت قبل از مصرف در دمای یخچال)،تعویض لباس پس از تماس با دام و بعد از خروج از محل نگهداری دام ،استفاده از وسایل ایمنی فردی شامل کلاه ، ماسک ، روپوش ، چکمه ، دستکش لاستیکی در موقع تماس با دام و ذبح دام واستفاده از وسایل حفاظتی  در هنگام تماس با بیماران جهت کارکنان بهداشتی ، درمانی شامل کلاه ، عینک ، دستکش ، روپوش ، گان و پیش بند پلاستیکی را ضروری دانست.

 

۱۲ تیر ۱۳۹۵ ۱۰:۵۵

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید