نشست هم‌اندیشی معاونت‌های اجتماعی ادارات سلامت محور استان

دومین جلسه هم‌اندیشی عمومی با معاونت‌های اجتماعی ادارات، نهادها و دوایر دولتی استان کرمانشاه، به دعوت معاونت اجتماعی دانشگاه،  در محل معاونت اجتماعی برگزار شد.

در این جلسه که با حضور مدیران ارشد، نمایندگان و کارشناسان ادارت، نهادها و سازمان‌های دولتی دارای معاونت اجتماعی در استان  برگزار شد، معاون اجتماعی دانشگاه به موضوع انواع آسیب‌های اجتماعی مبتلابه استان از قبیل: بیکاری‌، طلاق، خود کشی و اعتیاد پرداخت.

وی ارایه آمار متفاوت از سوی ادارات و مراکز مختلف اطلاع رسانی در این خصوص را نشان‌گر عدم هماهنگی و فقدان اطلاعات مؤثق دانست.

دکتر الماسی ضمن تایید بالا بودن سطح آمار برخی از آسیب‌های اجتماعی در استان، به انواع روش‌های متفاوت جمع‌آوری اطلاعات و رصد برخی از آسیب‌ها اشاره کرد و گفت: برای انجام هرگونه برنامه‌ریزی و مداخله به قصد چاره‌جویی و درمان در امور مربوط به آسیب‌های اجتماعی چون طلاق، اعتیاد، بیکاری، خودکشی، ایدز و … قبل از هر کار بایستی به شناسایی واقعی وضعیت موجود بپردازیم.

وی در ادامه با اشاره به این نکته که نقص در آمار و کاستی منابع اطلاعاتی علمی، مختص به استان ما نبوده و کم وبیش مساله و معضلی کشوری است، گفت: در پاسخ به این نیاز، مرکز تحقیقات سلامت کشور تصمیم گرفته در راستای تکمیل طرح تحول سلامت و اجرای طرح تدوین سند جامع سلامت استانی‌، این ماموریت مهم به دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور محول شود.

معاون اجتماعی دانشگاه  در ادامه سخنان خود به برخی از طرح‌های در حال انجام در دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور و به تبع در دانشگاه  کرمانشاه اشاره کرد و گفت: یکی از عمده‌ترین پروژه‌های در حال انجام در دانشگاه در حال حاضر تدوین نیم رخ سلامت استان یا به عبارت دیگر تدوین سند جامع سلامت استان است، که ماموریت اجرای آن به معاونت امور اجتماعی سپرده شده است.

الماسی در این رابطه افزود: تدوین نیم رخ سلامت استان، یا سند جامع سلامت استان، در حقیقت به منزله  ترسیم سیمای کلی سلامت در استان است که برای طراحی و تدوین و اجرای موفق آن، علاوه‌بر ظرفیت‌ها و دانش کارشناسی موجود در دانشگاه علوم‌پزشکی، می‌بایست از بنیه کارشناسی و توان فکری و اجرایی سایر ادارات، نهادها و نمایندگان مردم در قالب سمن‌ها نیز استفاده کنیم.

وی از این اقدام به عنوان کاری ظریف و دقیق نام برد که نیازمند  شناسایی، طبقه‌بندی گروه‌ها و لایه بندی جامعه و اقشار مختلف اجتماعی از یک سو و از سوی دیگر محتاج تعیین جنبه‌های مختلف سلامتی در حوزه‌های جسمی، روحی، اجتماعی و معنوی و تشخیص و تعیین سنجه‌ها و شاخصه‌های نمایان‌گر آن‌هاست.

معاون اجتماعی دانشگاه در ادامه اضافه کرد: تنها پس از مشخص شدن سنجه‌ها و جمع آوری اطلاعات موثق و تدوین نیم رخ سلامت استان است که می‌توان به تنظیم و تدوین و اجرای برنامه‌ای عملیاتی به منظور مداخله مؤثر برای مهار، کنترل، کاهش و درمان آسیب‌ها، رفع عوامل بیماری‌زا  و چاره جویی برای مؤلفه‌های منفی تأثیرگذار برای جنبه‌های مختلف سلامت پرداخت.

وی در خاتمه بیانات خود از حضار در جلسه در جهت همکاری و مساعدت در تدوین سند جامع سلامت استان دعوت کرد  و گفت: هدف معاونت اجتماعی دانشگاه، ترسیم سیمای سلامت استان به مثابه امری جاری، سیال، پویا و نه مقطعی، با کمک همه دستگاه‌های اجرای ذی‌ربط در امور مربوط به سلامت اجتماعی است.

در حقیقت در اینجا توجه به نکته مفهومی بسیار حائز اهمیت است که آن چه که از این تلاش همگانی به‌وجود خواهد آمد، در نهایت امر نوعی استراتژی و راهبرد نه به منظور رسیدن به مقصد و مقصودی ثابت و ایستا، بلکه نوعی برنامه متحول و پویا برای حرکت مداوم و پیگیر به سوی سلامت در همه ابعاد آن است. به عبارت ساده‌تر، این راهکار راهی برای رفتن است و نه حرکتی برای رسیدن.

سخنران دیگر جلسه، مدیر مولفه‌های اجتماعی مؤثر برسلامت معاونت اجتماعی دانشگاه بود.

وی  با بیان این مقدمه که امروزه بیش از ۳ دهه است که مجامع علمی، سیاستگذاران و دست‌اندرکاران امر سلامتی در کشورهای توسعه یافته به این نکته رسیده‌اند که تحقق مفهوم سلامت و سلامتی در معنای وسیع خود، نیازمند اتخاذ دیدگاهی جدید و کلان که در برگیرنده مشارکت، همدلی و مسوولیت‌پذیری همه اقشار و گروه‌های اجتماعی جامعه و نهادها، ادارات و دستگاه‌های رسمی و غیررسمی، دولتی و غیردولتی است گفت: خوشبختانه این نگرش امروز در تصمیم گیرندگان و سیاستگذاران امور مربوط به سلامت در جامعه ما نیز حاکم است. دست اندرکاران امر سلامت امروزه به این باور رسیده‌اند که آن چه می‌تواند به عنوان حاصل تلاش و فعالیت دستگاه‌های رسمی بهداشت و درمان فراهم شود، در بهترین حالت و خوشبینانه‌ترین برآورد حداکثر جوابگوی ۲۵ در صد از نیازها و مشکلات و معضلات بهداشت و درمان جامعه خواهد بود و تحقق کامل و عادلانه سلامت؛ تنها در صورتی امکان‌پذیر است که با تکیه بر آگاهی و سواد سلامت جامعه و مشارکت مسوولیت شناسانه تمامی آحاد و اقشار اجتماعی و سیاست‌گذاری و تصمیم‌گیری صحیح و به موقع ادارات و دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط و همکاری و مساعدت‌های سازمان‌های مردم‌نهاد سلامت محور به دست آید.

دکتر رضایی در ادامه تشکیل نهادهایی چون اندیشگاه سلامت، خانه مشارکت مردم، شورای پیام رسان سلامت در دانشگاه‌های علوم‌پزشکی کشور و استان کرمانشاه را در راستای تحقق بخشی به این مقصود عنوان کرد و گفت که نهادهای مذکور در حقیقت چیزی جزء وسایل و ابزار تحقق مشارکت‌دهی و مشاکت جویی از مردم نیستند.

وی همچنین با اشاره به لزوم تدوین سند جامع سلامت استان، خطاب به حضار بیان کرد: هدف از این جلسه، در حقیقت برآورده‌سازی ۳ نیاز یا انتظار از طریق جلب همکاری و مساعدت شماست: اول: تفکر شما، دوم: تعامل و بهره‌گیری از دانش و آگاهی‌های شما و سوم: کسب مشارکت شما در تصمیم‌سازی‌ها و تصمیم‌گیری‌های مرتبط با امر سلامت.

وی در خاتمه سخنان خود از این ارتباط به مثابه نوعی همکاری بین‌بخشی میان دستگاه‌های اجرایی به منظور تدوین برنامه‌ای واحد یاد کرد.

در ادامه حضار ضمن اعلام آمادگی خود به منظور همکاری و مساعدت در زمینه تدوین نیم رخ سلامت استان به بیان نکته نظرات و ارشادات خود در این زمینه پرداختند.

۱ شهریور ۱۳۹۶ ۱۰:۲۶