چگونه پوشاک مناسب دانش آموزان را انتخاب کنیم؟

با شنیدن کلمه دانش آموز یکی از مهمترین چیزهایی که توجه والدین را به خود جلب می کند تهیه روپوش، کیف، کفش و سایر وسایل موردنیاز اوست. همزمان با شروع سال تحصیلی رعایت نکاتی ساده و در عین حال بسیار مهم موجب آرامش، راحتی، شادابی و حفظ سلامتی دانش اموز شده و امکان بهره برداری بیشتر او را از مدرسه و فرصت های آموزشی فراهم می آورد. افزایش آگاهی والدین و نوجوانان در زمینه نحوه انتخاب ملزومات مناسب دانش آموز بسیار مهم می باشد که والدین بایستی به آن دقت لازم را داشته باشند.

توصیه های مهم برای انتخاب پوشاک مناسب دانش آموز:

- لباس فرم دانش آموز بایستی گشاد با یقه راحت (آزاد) باشد تا در ساعات درسی تمرکز داشته و در زمان ورزش و زنگ تفریح از فعالیت خود لذت ببرد.
- روپوش دارای یک یا دو جیب برای گذاشتن لیوان و سایر لوازم دانش آموز در زنگ تفریح باشد. بهتر است برای پسران دانش اموز نیز از لباس فرم استفاده شود.
- شلوار بایستی آزاد و راحت بوده تا مناسب نشستن و برخاستن دانش آموز به مدت 5 تا 7 ساعت در روز باشد.
- لباس زیر دانش آموز بطور روزانه تعویض و شسته شود، زیرا او در ساعات مدرسه ممکن است نسبت به طهارت بعد از اجابت مزاج کم توجه باشد.
- جوراب نخی کوتاه با رنگ روشن 4-3 جفت تهیه و هر شب شسته شود.
- مقنعه دختران از رنگ روشن (3-2 مقنعه) تهیه و در هفته یک الی دوبار شستشو و اتو شود .

توصیه های مهم برای انتخاب کفش مناسب دانش آموز:

کفش های نامناسب می تواند آسیب های جدی به ستون فقرات، کمر، گردن و حتی سیستم داخلی بدن و عضلات ران وارد آورد، از این جهت توجه به نکات کلیدی زیر حایز اهمیت است :
- کفش بایستی با فرم طبیعی پاهای فرد مطابقت داشته باشد. سایز درج شده روی کفش را ملاک قرار ندهید چرا که قابل اطمینان نیست.
- به طور طبیعی پاهای فرد، صبح ها حدود نیم سایز کوچکتر از بعد از ظهرهاست. بهترین زمان برای اندازه کردن و خرید کفش عصرها می باشد.
- کفش مناسب کفشی است که وقتی شما ایستاده اید میان نوک بزرگترین انگشت پا (معمولا شصت پا) و انتهای کفش حداقل یک سانتیمتر فاصله وجود داشته باشد و فرزند شما قادر باشد انگشت پای خود را آزادانه تکان دهید. خرید کفش تنگ به امید اینکه پس از مدتی جا باز می کند اشتباه است.
- در اغلب افراد سایز یکی از پاها از پای دیگر بزرگتر است لذا در هنگام خرید پای بزرگتر را ملاک انتخاب قرار دهید. در هنگام خرید پوشیدن هر دو لنگه کفش ضروری است.
- چرم بهترین رویه برای کفش است چرا که مانند پوست تنفس کرده و تهویه دارد. کفشی انتخاب کنید که سبک و راحت بوده و حدود 3 سانتی متر پاشنه داشته باشد و قابل شستشو و تمیز کردن باشد.
- عوارض پوشیدن کفش های تنگ : پینه پا، میخچه، درد مفاصل، درد زانوها و پاشنه پا و خستگی زودرس می باشد.
- عوارض پوشیدن کفش های گشاد : پاها تاول می زنند و فرد در هنگام راه رفتن تعادل کافی ندارد.

توصیه های مهم برای انتخاب کیف/کوله پشتی مناسب دانش آموز:

- کوله پشتی بهترین نوع کیف برای دانش آموز است چون وزن بار را به دو قسمت تقسیم می کند.
- اندازه کوله پشتی متناسب با سن و قد دانش آموز باشد.
- لبه بالایی کوله پشتی باید همسطح شانه قرار بگیرد و عرض کوله پشتی نباید بیش از فاصله دوشانه باشد.
- کوله پشتی حتما پدهایی در ناحیه شانه، پشت و سینه ها داشته باشد، زیرا شانه ها محل عبور رگ های خونی و رشته های عصبی هستند.
- وزن کیف/کوله پشتی باید با وزن دانش آموز متناسب باشد، یعنی کیف /کوله پشتی بین 15-10 درصد وزن دانش آموز باشد.
- بندهای کوله پشتی را خیلی بلند نکنید، بندها هرچه کوتاه تر و پهن تر باشد فشار کمتری به کمر دانش آموز وارد می کند.
- علاوه بر حمل نکردن وسایل غیرضروری در کوله پشتی و سبک بودن آن بهتر است لوازم داخل کیف طوری چیده شود که سنگین ترین اشیا در نزدیکی مرکز ثقل فرد بر روی پشت قرار بگیرد.
- بستن بند کمری کوله پشتی از ضروریات است زیرا از انتقال تمام نیروی وزن بر روی شانه ها جلوگیری می کند.
- اگر دانش آموز هنگام حمل کوله پشتی به جلو خم شود، شانه هایش را گرد کند و موقع راه رفتن سرش را پایین بیندازد باید بدانیم که کوله اش سنگین است.
امید است با رعایت نکات فوق در انتخاب پوشاک مناسب برای فرزندان خود در حفظ و ارتقا سلامتی آنها بکوشیم. اما آنچه کودکان و نوجوانان بیش از همه به آن نیازمند هستند حفظ آرامش در خانه و صمیمیت والدین و اعضای خانواده است.
واحد سلامت نوجوانان، جوانان و مدارس

۲۱ شهریور ۱۳۹۶ ۰۹:۴۱