کوله پشتی نامناسب موجب بروز مشکلات جسمی کودکان می شود

یک متخصص بهداشت حرفه ای طی گزارشی در کمپین رسانه ای سه شنبه سلامت با موضوع "ارتباط حمل وسایل مدرسه با سلامت فیزیکی کودکان " گفت: بیش از 80 درصد دانش آموزان در ایران از کوله پشتی برای حمل وسایل خود استفاده می کنند بنابر این استفاده از کوله پشتی نامناسب و غیر ارگونومیک نه تنها مفید نیست بلکه سبب بروز مشکلات جسمی نیز خواهد شد.

دکتر فرامرز قره گوزلو دکترای تخصصی بهداشت حرفه ای با بیان اینکه 58 درصد دردهای سرشانه و پشت در کودکان به علت کوله پشتی های سنگین می باشد گفت:حمل وسایل مدرسه ارتباطی مستقیم با سلامت فیزیکی کودکان مدرسه ای دارد. کیف های دستی بر اساس راست دست یا چپ دست بودن کودکان، تمام مدت با یک دست حمل می شود و در نتیجه به ستون فقرات و عضلات یک طرف بدن فشار وارد می کند بنابراین بهترین وسیله برای حمل کتاب و لوازم مدرسه کوله ها هستند.

وی گفت : آمارها نشان می دهد، بیش از 40 درصد استفاده کنندگان کوله پشتی ، از درد ناحیه کمر شکایت دارند. انواع ناهنجاری های قامتی نظیر گودی کمر، مشکلات ستون فقرات، شانه‌های نامتقارن، خم شدن شانه ها به یک سمت، کمر درد شدید، انحنای ستون‌مهره‌ها، درد‌های گردنی، و غیره از جمله مهم ترین عوارض حمل کیف و یا کوله غیر استاندارد و یا حمل کوله های استاندارد به شیوه ناصحیح در دانش آموزان و یا دانشجویان است.

دکترقره گوزلوتغییر طرز ایستادن بدن را هنگام حمل کوله­ پشتی ، دشواری زیاد هنگام برداشتن یا گذاشتن کوله،احساس درد هنگام حمل کوله پشتی،بی­حسی یا گزگز در بازوها و ساق پاها و قرمزی در ناحیه کتف­ها را از جمله علائم و نشانه های سنگین بودن کوله پشتی دانست.

این استادیار و عضو هیأت علمی دانشکده بهداشت دانشگاه  با بیان اینکه اگر مشاهده کردید دانش ­آموزان برای حمل کوله­ پشتی خود را به جلو خم می کند، بدون توجه به وزن آن، این میزان را برای او سنگین بدانیدگفت: اندازه کوله پشتی باید متناسب با جثه دانش آموز باشد، بعنوان مثال بایستی پهنای کوله ها با عرض تنه کودک همخوانی داشته باشد ، کوله حتما پدهایی در ناحیه شانه پشت و سینه ها داشته باشد زیرا شانه ها محل عبور عروق خونی و رشته های عصبی مهم می باشند ، کوله باید شامل کمربندهای اضافی (کمربند سینه ای و کمربند لگنی) باشد تا هم حمایت اضافی ایجاد کند و هم وزن را از شانه و کمر به لگن انققال دهد.

دکتر قره گوزلو همچنین دارا بودن مواد منعکس کننده نور برای دیده شدن دانش آموزان و یا دانشجویان در غروب و تاریکی شب و همچنین  چرخ دار بودن کوله ها برای حمل راحت تر را از جمله موارد مهم کوله ها دانست.

وی در پایان رعایت موارد زیر را برای استفاده صحیح از کوله پشتی توصیه کرد:

1-  باید کوله متناسب با نیازها تهیه شوند.

2-  از نگه داشتن کیف و کوله پشتی در دست خودداری کنید.

3- کوله هایی که دارای بالشتک در محل قرار گیری بند روی شانه ها هستند مناسب ترند در غیر این صورت از کوله با بند  پهن استفاده کنید.

4- در زمان استفاده از کوله حتما ار هر دو بند آن استفاده شود.قرارگیری بندهای کوله بر روی یک شانه منجر به توزیع نامناسب وزن در یک طرف بدن و در نتیجه گرفتگی عضلات به خصوص عضلات گردن و ایجاد درد در آنها می شود.

5-  توصیه می شود هنگام بلند کردن کوله پشتی به جای کمر، زانو ها خم شوند و کتاب های سنگین تر در مرکز ثقل کیف و نزدیک به پشت فرد قرار گیرد.

6- به دانش آموزان آموزش دهید که کوله پشتی را تا حد امکان به پشت خود بچسبانند و از معلق نگه داشتن آن خودداری نمایند.

7- در صورتی که بندهای کوله شل باشند موجب تلو تلو خوردن آن هنگام حمل شده و ضمن ایجاد ناراحتی ممکن است منجر به درد در کمر و پشت گردد

8- کوله‌پشتی باید بین دو کتفتان بیفتد تا ستون فقرات صاف بماند و بدن برای حمل آن به جلو متمایل نشود.

۲۸ شهریور ۱۳۹۶ ۰۸:۰۷