"سکته مغزی قابل درمان است، اگر وقت را از دست ندهیم"

یک متخصص مغز و اعصاب در آستانه روز جهانی سکته مغزی مصادف با 29 اکتبر برابر با هفتم آبان ماه با اعلام شعار امسال سازمان جهانى استروک تحت عنوان " سکته مغزى قابل پیشگیرى است" گفت : "سکته مغزی قابل درمان است، اگر وقت را از دست ندهیم"

دکتر پیام سارى اصلانى  دبیر کمیته واحد درمان سکته حاد مغزی دانشگاه طی گزارشی به روابط عمومی دانشگاه  با اشاره به  اینکه سکته مغزی  اختلال در عملکرد مغز ، ناشی از اختلال در خون‎رسانی به نسج مغز است گفت: چنانچه یکی از عروق خون‎رسان مغز به دلیل وجود لخته‎ای دچار انسداد شده و خون به یک ناحیه از مغز نرسد، آن ناحیه عملکرد خود را از دست داده و سکته مغزی عارض می‎شود.

وی به ترتیب انحراف صورت ، ضعف اندامها و اختلال در تکلم  را شایعترین علایم سکته مغزی دانست و با توجه به این علائم گفت:  هر کسی که به صورت ناگهانی دچار انحراف در یک سمت صورت شود یا احساس ضعف و یا سنگینی دریک یا دو اندام‎ داشته باشد و یا اینکه دچار اختلال در تکلم همچون عدم تکلم، عدم درک تکلم، عدم امکان تولید صوت و یا سنگینی کلام شود احتمال سکته مغزی در وی وجود دارد که باید در این موارد بلافاصله با ١١٥ تماس گرفت و نباید وقت را با تماس با اطرافیان از دست داد .

دبیر کمیته واحد درمان سکته حاد مغزی دانشگاه به راه اندازی واحد مراقبت سکته حاد مغزی به عنوان یکی از راههای کاهش عوارض و ناتوانی های ناشی از سکته مغزی اشاره کرد و گفت:  در این واحد افرادی شاغل به کار هستند که آموزش های تخصصی لازم جهت درمان سکته حاد مغزی و عوارض ناشی از آنرا دیده اند که بستری بیماران سکته حاد مغزی در واحد مراقبت سکته حاد مغزی منجر به کاهش عوارض و مرگ و میر بیماران می‎شود و ‎با بهره گیری از داروی حل کننده لخته خون ، 30 تا 50 درصد کاهش در عوارض و مرگ و میر ناشی از سکته مغزی را خواهیم داشت بنابراین چنانچه بیمار سکته مغزی، به موقع و در کمتر از سه تا چهار ساعت به بیمارستان امام رضا(ع) رسانده شود ، پس از انجام اقدامات تشخیصی ، تحت درمان با داروی حل کننده لخته قرارمیگیرد ،که با برداشته شدن لخته و رفع انسداد ، حیات به مغز باز می‎گردد.

وی در ادامه مطلب فوق افزود: اگر این عارضه به خوبی شناخته شود و به موقع و در زمان طلایی «سه تا چهار ساعت نخست بروز سکته» به بیمارستان مراجعه شود ،امکان درمان وجود دارد اما اگر بعد از زمان طلایی باشد، نمی‎توان کاری کرد.

دکتر ساری اصلانی همچنین به اهمیت خدمات مرکز فوریت‎های پزشکی در زمینه سکته مغزی اشاره کرد و گفت: پرسنل مرکز فوریت‎های پزشکی آموزش‎های لازم در جهت تشخیص،و انتقال سریع بیماران سکته مغزی به واحد درمان سکته مغزی را  دیده اند.

این متخصص مغز و اعصاب کنترل فشار خون، کنترل قند و درمان دیابت، ترک سیگار و قلیان، درمان چاقی،درمان چربی و کلسترول ، فعالیت بدنی کافی و ورزش، رژیم غذایی سالم ،درمان بیماریهای قلبی و مصرف منظم داروهای تجویزی را از جمله اقدامات مهم برای جلوگیری از سکته مغزی برشمرد.

وی شناخت سکته مغزی را بسیار ضروری دانست و  با توجه به اهمیت سکته مغزی  اولین علت اهمیت سکته مغزی را شیوع آن دانست و گفت: سکته مغزی دومین عامل مرگ و میر درتمام سنین در ایران است.در هر 5 دقیقه 1 سکته مغزی و در هر روز 300 نفر از هم وطنانمان دچار این عارضه خانمان سوز میشوند، و این در حالی هست که 25 درصد کل سکته های مغزی هم در افراد جوان و زیر 55 سال رخ میدهد.
این متخصص مغز و اعصاب دومین علت اهمیت سکته مغزی را عوارض و مرگ و میر سکته مغزی دانست و گفت: 10 درصد ازافرادی که دچار سکته مغزی شده اند، می‎میرند، 70 درصد از افرادی که دچار سکته مغزی می شوند، شغل خود را از دست می‎دهند و 30 درصد از این گروه هم زمین گیر میشوند و قادر به راه رفتن بدون کمک سایرین نیستند.
دکتر ساری اصلانی همچنین اظهار داشت: سومین دلیل اهمیت این عارضه درمان‎پذیر بودن آن در صورت مراجعه به موقع به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه است.

دبیر کمیته واحد درمان سکته حاد مغزی دانشگاه در ادامه اضافه کرد: درهر دقیقه‎ای که از سکته مغزی سپری میگردد، 2 میلیون عدد از سلول ‎ های مغزی می‎میرند که بر این اساس در عرض یک ساعت 120 میلیون سلول مغزی از بین می‎رود، بنابراین مراجعه و انتقال سریع بیمار سکته مغزی به مراکز درمانی جهت نتیجه‌‎بخش بودن درمان الزامی ، خواهد بود.

گفتنی است واحد درمان سکته حاد مغزی دانشگاه علوم پزشکى کرمانشاه، از یکم فروردین ماه سال ۱۳۹۵ افتتاح شد و تا امروز 59 بیمار تحت درمان با داروی حل کننده لخته قرار گرفته اند.
شایان ذکر است درطی دو سال اخیر در غالب طرح سلامت ،55 بیمارستان در کل کشور مجهز به SCU گردیده اند که خدمات درمان پیشرفته سکته مغزی را به هموطنان ارایه می کنند.

۶ آبان ۱۳۹۶ ۱۷:۳۷