اخبار

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت و سلامت در استان

دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت و سلامت در استان
 
پیروزی انقلاب اسلامی مردم ایران در بهمن ۱۳۵۷، پیشرفت‌های چشم‌گیری در زمینه‌های مختلف از جمله حوزه بهداشت به ارمغان آورد که در این خصوص معاون بهداشتی دانشگاه گفت:براساس آمار، بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، در حوزه‌های مختلف از جمله بهداشت و سلامت، پیشرفت‌های فراوانی حاصل شده است.
 
به گزارش روابط عمومی دانشگاه دکتر شکیبا گفت:براساس گزارش برنامه توسعه ملل متحد، از سال ١٣٣٩ تا ١٣٥٧ شاخص امید به زندگی در بدو تولد از ٥/ ٤٩ سال در سال ابتدایی به ٥/ ٥١ سال به سال انتهایی رسید؛ یعنی امید به زندگی در بین ایرانیان در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی جزو پایین‌ترین رتبه‌ها در جهان بوده است در حالی که بعد از پیروزی انقلاب هر چند ٨ سال درگیر جنگ بودیم اما امید به زندگی در ایران در سال ١٣٦٧ به ٥/ ٦١ سال رسیده است. یعنی در ١٠ ساله اول بعد از پیروزی انقلاب ١٠ سال امید به زندگی ایرانیان بیشتر شده است.
 
وی اظهار داشت: گزارش بانک جهانی نشان می‌دهد، امید به زندگی مردم ایران از ابتدای انقلاب تاکنون ۲۲ سال افزایش یافته است و آمار بانک جهانی نشان می‌دهد در سال ۱۳۵۵  امید به زندگی در ایران به طور متوسط تنها ۵۵ سال بود که در سال ۱۳۹۹ به ۷۷ سال افزایش یافته است.
 
به گفته او با پیشرفت پزشکی و نظام سلامت در جمهوری اسلامی ایران، مشکلات بارداری و زایمان در ایران کاهش یافته و به تبع آن آمار مرگ مادران، نوزادان و کودکان به نحو چشمگیری کاهش یافته است به نحوی که مرگ و میر نوزادان از ۷۶ در هزار تولد به ۱۰ در هزار تولد، مرگ و میر کودکان از ۹۰ در هزار تولد به ۳۹ در هزار تولد زنده و مرگ و میر مادران از ۹۰ به ۳۹ در صد هزار رسیده است و مراقبت مادران باردار از ۳۴% به ۹۵% افزایش یافته است.
 
دکتر شکیبا به ارتقای سطح بهداشت از طریق افزایش دسترسی به آب سالم و بهداشتی گفت: در سال ۵۵ فقط ۵۱ درصد مردم ایران به آب بهداشتی سالم دسترسی داشتند در حالی که بر اساس گزارش بانک جهانی، در حال حاضر بالغ بر ۹۹  درصد مردم ایران به آب سالم و بهداشتی دسترسی دارند.  
 
وی با بیان اینکه در سال ۵۷ تنها ۸% از خانوارهای روستایی زباله را به طریق بهداشتی دفع می کردند اما در حال حاضر ۸۴% خانوارها دفع بهداشتی زباله را انجام میدهند به افزایش دسترسی به خدمات اولیه بهداشتی در شهر ور روستا به بالای ۹۵% با استقرار نظام شبکه بهداشت و درمان و اجرای برنامه PHC شهری و افزایش پوشش واکسیناسیون  به بالای ۹۷% و تاثیر شگرف ایمنسازی در کاهش بیماری های واگیر شایع از جمله فلج اطفال، سرخک، سرخجه، سیاه سرفه، اوریون و... و هوشمند سازی زنجیره سرمای مراکز واکسیناسیون نیز اشاره کرد.
 
به گفته دکتر شکیبا راه اندازی و فعالسازی بیش از ۷۱ مرکز خدمات جامع سلامت (در مناطق شهری و روستایی)، ۵۸۰ خانه بهداشت روستایی، ۱۴۳ پایگاه سلامت شهری، ۴ مرکز بیماریهای رفتاری، ۶ پایگاه مراقبت مرزی، ۳ مرکز تسهیلات زایمانی،۱۰ مرکز آموزش بهورزی همراه با جذب نیروی انسانی مورد نیاز، تامین فضای فیزیکی و تجهیزات فنی و اداری ، راه اندازی آزمایشگاه مرجع قطب  HIV ،آزمایشگاه مرجع قطب آنفولانزا ، آزمایشگاه مرجع قطب سل و آزمایشگاه مرجع قطب  کرونا ، راه اندازی و تجهیزمراکز مشاوره بیماریهای رفتاری ( دو مرکز در شهر کرمانشاه و یک مرکز در شهرستان هرسین)،  دو مرکز زنان آسیب پذیر در شهرستان کرمانشاه و کلینیک سیار زنان در سطح شهرستان کرمانشاه از دیگر مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
 
وی گفت: استقرار برنامه پزشک خانواده در شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر و مناطق روستایی ، افزایش تعداد مراکز دندانپزشکی از ۱۰ مرکز به ۷۸ مرکز و افزایش جذب دندانپزشک و بهداشتکار دهان و دندان، افزایش روانپزشکان و روانشناسان در مراکز بهداشتی و درمانی و تاسیس مراکز کاهش آسیب DIC ،راه اندازی اولین مراکز آموزشی و درمانی سومصرف مواد و مراکز مشاوره و ترک دخانیات در مراکز بهداشتی ،راه اندازی مرکز سراج جهت تشخیص و غربالگری اختلالات روانی ،الکترونیک نمودن بخشی از خدمات مانند تشکیل پرونده الکترونیک سلامت برای عموم مردم ،ثبت خدمات افراد در پرونده الکترونیک سلامت و جمع آوری پرونده های کاغذی و الکترونیکی شدن نسخه نویسی و برقراری نظام های ثبتی (ثبت مرگ-بیماری ها و… ) به صورت جامع و الکترونیک از دیگر مواردی است که می توان به آن اشاره کرد.
  
معاون بهداشتی دانشگاه در بیان دیگر دستاوردهای انقلاب اسلامی در حوزه بهداشت و سلامت به ادغام برنامه های مدیریت خطر بلایا در برنامه های نظام خدمات اولیه سلامت ، ارتقاء آمادگی و تاب آوری جمعیت عمومی در مواجهه با بلایای طبیعی ،کاهش شیوع گواتر از ۷۰ درصد به ۱۰ درصد ، اجرای برنامه های حذف اختلالات ناشی از کمبود ید و کاهش سوء تغذیه در کودکان از طریق  کاهش  شاخص کم وزنی در کودکان زیر ۶ سال از ۹/۶ درصد به ۲/۳۷ درصد و شاخص کوتاه قدی در کودکان زیر ۶ سال از ۱۴درصد به ۴/۸ درصد به عنوان پیشرفت های حوزه‌ بهداشت و سلامت، پس از پیروزی انقلاب اسلامی اشاره کرد.
 
وی همچنین به ید دار کردن نمک مصرفی جامعه اشاره کرد و گفت: اکنون درصد خانوارهای استفاده کننده از نمک یددار از  صفر در  سال ۵۷ به ۹۶/۶ درصد در سال ۱۳۹۶ ارتقاء یافته است.
 

دکتر شکیبا با بیان اینکه شاخص کم خونی فقر آهن در  گروههای مخلف سنی کاهش یافته است گفت: زنان باردار از ۲۰/۳ درصد به ۱۴/۶ در نوجوانان از۱۵/۶ به ۸/۶ درصد ، در کودکان ۶ ساله از ۱۷/۸ درصد  به ۱۱/۹ درصد و در کودکان ۱۵ تا ۲۳ ماهه از ۴۲/۱  درصد به ۱۴/۷ درصد کاهش یافته است.

وی به اجرای برنامه مدارس مروج سلامت ، تربیت سفیران سلامت دانش آموزی و دانشجویی ،اجرای بر نامه های سلامت بلوغ نوجوانان ، سنجش سلامت دانش آموزان پایه اول ابتدایی با هدف جای دهی درست در نظام آموزشی و  مداخلات به هنگام در امر غربالگری سلامت نوآموزان ، پیگیری بیماریهای واگیر و غیرواگیر با تاکید بر پیشگیری از پدیکلوزیس، اجرای برنامه ملی پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر و عوامل خطر آن ،راه اندازی و استقرار دبیرخانه برنامه ثبت سرطان با همکاری معاونت‌های درمان و تحقیقات و فن‌آوری دانشگاه در معاونت بهداشتی دانشگاه و غربالگری ۱۰۰درصدی هیپوتیروئیدی نوزادی و فنیل کتونوری به عنوان دیگر پیشرفت های حوزه بهداشت و سلامت پس از انقلاب اسلامی اشاره کرد.
 
دکتر شکیبا همچنین ارتقای فعالیت فیزیکی در دانش آموزان ، مکمل یاری ویتامین D و آهن یاری در دانش آموزان و ویتامین D در جوانان ، معاینات غربالگری جوانان و دانشجویان ، ترویج ازدواج سالم و پایدار در جوانان و ... و آموزش پیشگیری از رفتارهای مخاطره آمیز در نوجوانان و جوانان ، اجرای برنامه پیشگیری از بیماری تالاسمی ماژور و بروز صفر تالاسمی ماژور در ۱۱ سال متوالی و ارتقای برنامه جامعه ایمن در تمام شهرستان های تابعه و استان کرمانشاه را از دیگر شاخص های حوزه بهداشت ودرمان دانست.
 
 
۱۸ بهمن ۱۴۰۰ ۱۳:۲۳

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید