اخبار

« حفظ فرصت فرزندآوری سالم برای زوجین ناقل تالاسمی با غربالگری زمان ازدواج»

« حفظ فرصت فرزندآوری سالم برای زوجین ناقل تالاسمی با غربالگری زمان ازدواج»

دکتر ایمانی معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در گفتگو با روابط عمومی دانشگاه،به مناسبت روز جهانی تالاسمی، گفت: با توجه به اهمیت موضوع و ضرورت پیشگیری از تالاسمی ماژور، 8 می هر سال به عنوان روز جهانی تالاسمی نام گذاری شده است.  امسال نیز بزرگداشت این روز مصادف  با 18 اردیبهشت سال 1404 با شعار « حفظ فرصت فرزندآوری سالم برای زوجین ناقل تالاسمی با غربالگری زمان ازدواج» می باشد.

وی با بیان اینکه هدف از نامگذاری این روز به نام این بیماری، توجه بیشتر مسئولین و مردم به مسئله تالاسمی است افزود: فراهم آمدن امکانات درمانی مطابق با استانداردهای جهانی و دستیابی به خون سالم و کافی برای همه بیماران تالاسمی و عدم تولد بیمار تالاسمی در کشور از اهداف عمده ای است که همه افراد و سازمان های درگیر در این بیماری به آن می اندیشند و برای دستیابی به آن تلاش می کنند.

دکتر ایمانی در ادامه تصریح کرد:  این روز در سراسر جهان جشن گرفته می شود تا از تلاش های پزشکان، دانشمندان و کادر پزشکی و بهداشتی که برای بهبود زندگی افراد مبتلا به این بیماری و اقداماتی که برای جلوگیری از تولد فرزند بیمار انجام می گردد تقدیر شود.

وی گفت: تالاسمی واژه ای است که برای نخستین بار در سال ۱۹۲۵ میلادی یک پزشک متخصص کودکان روی بیماران مبتلا به کم خونی شدید با علائم بزرگی طحال و تغییر شکل استخوان صورت و جمجمه گذاشت. 

دکتر ایمانی با اشاره به اینکه تالاسمی یک بیماری ارثی است که به دلیل نقص در ساخت زنجیره هموگلوبین حادث می شود گفت: این بیماری به صورت شدید (ماژور) و خفیف (مینور) ظاهر می‌شود.  اگر والدین هر دو دارای ژن معیوب باشند،  25 درصد احتمال دارد که فرزندشان بیماری را به صورت شدید یعنی ماژور (Major)  نشان دهد و  اگر یکی از والدین فقط ژن معیوب داشته باشد، بیماری به صورت خفیف یعنی مینور (Minor) ظاهر می‌شود.

معاون بهداشتی دانشگاه در ادامه افزود: تالاسمی برای کسانی که نوع (مینور) را داشته باشند، مشکل ایجاد نمی‌کند و آنها هم مثل افراد سالم می‌توانند زندگی کنند، فقط در موقع ازدواج باید خیلی مراقب باشند و نباید با یک فرد تالاسمی مینور ازدواج کنند و اگر هم ازدواج کردند باید آزمایشات لازم را قبل از فرزنددار شدن و در زمان بارداری انجام دهند تا از سلامت جنین خود اطمینان حاصل نمایند.

دکتر ایمانی کم خونی، خستگی، سرگیجه، تنگی نفس، افزایش خطر عفونت و تورم شکم را از علائم این بیماری برشمرد و گفت: برخی از افراد مبتلا به تالاسمی نیز آهن زیادی در سیستم خود دارند. هنگامی که بدن آهن بیش از حد داشته باشد، می تواند به قلب و کبد آسیب برساند.

وی خاطرنشان کرد: نظام سلامت با اجرای برنامه پیشگیری از بروز بتا تالاسمی ماژور در قالب غربالگری قبل از ازدواج و دو استراتژی توانست بروز تالاسمی را طی10سال، به یک سوم کاهش دهد. بر اساس محاسبات صورت گرفته، اکنون 10 الی 15 درصد موارد بروز سالانه هم چنان باقی است. یکی از دستاوردهای استان کرمانشاه نیز طی دهه اخیر، بروز صفر تولد تالاسمی ماژور می باشد.
۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۴ ۱۶:۳۸

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید