اخبار

روز جهانی کم کاری تیروئید – 25 می مصادف با 4 خرداد ۱۴۰۴

روز جهانی کم کاری تیروئید – 25 می مصادف با 4 خرداد ۱۴۰۴
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در این خصوص بیان داشت:
از سال ۲۰۰۷ میلادی، فدراسیون جهانی تیرویید و بسیاری از انجمن های علمی، روز ۲۵ می (4خرداد) را به عنوان "روز جهانی تیرویید " انتخاب کردند؛
سپس به علت اهمیت این غده درون ریز در بدن و شیوع بالای اختلالات آن در ایران و جهان و با هدف ارتقای دانش همگانی در این راستا، در سال ۲۰۰۹ ، "هفته اطلاع رسانی تیرویید" تعیین شد.
 دکتر ایمانی  گفت در ایران نیز از همان زمان، هر ساله برنامه های متنوع آموزشی برای عموم مردم، مادران باردار و پرسنل بهداشتی- درمانی ارائه می شود.
 بیماری کم کاری تیروئید در نوزادان می تواند عواقب عصبی خطرناکی داشته باشد و باعث عقب ماندگی کودک و کاهش ضریب هوشی شود .در کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدی، تولید هورمون های تیروئیدی یعنی T3 و T4 کاهش و به دنبال آن هورمون هیپوفیزی TSH افزایش می یابد. عوارض جبران‌ ناپذیر مغزی بیماری که در صورت عدم‌ تشخیص و درمان به‌ موقع به وجود می آید، تنها با غربالگری دوران نوزادی قابل ‌پیشگیری است. 
متاسفانه تعداد معدودی از نوزادان مبتلا به کم‌کاری مادرزادی غده تیروئید بهنگام تولد یا در مرحله فراخوان، علائم و نشانه‌های بالینی کم‌کاری تیروئید را بروز می‌دهند که شامل تأخیر در به دنیا آمدن، درشت پیکری، یرقان و تأخیر در تکامل سیستم اسکلتی هستند. سایر علائم و نشانه‌ها شامل اشکال در تغذیه، خستگی، یبوست، یرقان طول کشیده دوران نوزادی، اتساع شکم، فتق نافی، پوست خشک، زبان بزرگ، گریه خشن و ظاهر پف‌آلود می‌باشد.
تمام نوزادان دچار کم‌کاری تیرویید باید هر چه سریع‌تر با تجویز هورمون تیروئید مقادیر هورمون‌های تیروئید خون آن‌ها در محدوده طبیعی قرار گیرد. 
علیرغم اهمیت درمان به‌ موقع و تداوم درمان کم‌کاری غده تیروئید، گزارش‌هایی حتی از کشورهای پیشرفته دنیا وجود دارد که مؤید کوتاهی در درمان و مراقبت نوزادان و کودکان مبتلا به کم‌کاری غده تیروئید است و نتیجه آن کاهش بهره هوشی و درجات مختلف عقب‌ماندگی ذهنی به ‌ویژه در دوران نوجوانی و جوانی است. به ‌منظور پیشگیری از بروز هرگونه اختلال و کوتاهی در درمان صحیح این بیماران، آموزش والدین در جهت چگونگی مراقبت و پی گیری درمان فرزندانشان از ضروریات است.
غربالگری کم‌کاری تیروئید نوزادی تنها راه رسیدن به تشخیص زود هنگام نوزادان مبتلا است. در برنامه غربالگری ملی ایران، نمونه خون از پاشنه پای نوزاد در روز 3 الی 5 بعد از تولد اخذ می گردد.
دکتر فریبرز ایمانی در پایان اعلام نمودند در استان کرمانشاه نیز برنامه غربالگری نوزادان در تمام شهرستانهای تابعه با 40 مرکز نمونه گیری در حال انجام می باشد و از ابتدای برنامه تاکنون قریب به 1053 نوزاد مبتلا به کم کاری تیرویید نوزادی شناسایی و تحت درمان قرار گرفته اند که خوشبختانه با غربالگری، تشخیص، پیگیری و درمان به موقع، موردی از عقب ماندگی ذهنی در اثر کم کاری تیروئید مادرزادی در استان کرمانشاه مشاهده نشده است.
۴ خرداد ۱۴۰۴ ۱۱:۵۹

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید