اخبار

باید و نباید های مصرف روغن

باید و نباید های مصرف روغن
دکتر سید مصطفی نچواک متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با سرویس علمی پژوهشی روابط‌عمومی دانشگاه؛
متخصصان تغذیه بر این باورند، برخورداری از تغذیه سالم و مناسب در برنامه غذایی هر فرد می تواند سلامتی وی را تضمین کند.

چربی ها و روغن های خوراکی نقش مهمی در تغذیه دارند.مقدار کافی چربی در رژیم غذایی برای حفظ سلامتی ضروری است.

مصرف زیاد چربی ها دربرنامه غذایی روزانه خطر بروز بیماریهای قلبی-عروقی را افزایش می دهد علاوه برآن چربی موجود دررژیم غذایی باعث پیشرفت چاقی و بیماری دیابت غیروابسته به انسولین می شود.

متخصصان تغذیه توصیه می کنند که افراد در تغذیه روزانه خوردن غذاهای چرب و سرخ کردنی را محدود کنند.

دکتر نچواک با اشاره به دقت در مصرف روغن گفت: مواردی که لازم است در مصرف روغن های خوراکی مورد توجه قرار بگیرند چند مورد است در درجه اول و مهم‌تر از همه این نکته است که هر گرم روغن از هر نوع حاوی ۹ کیلوکالری انرژی است و این یعنی اینکه این ماده غذایی یک منبع متراکم از انرژی بوده و مصرف زیاد آن صرف نظر از نوع و کیفیت آن می تواند انرژی زیادی به بدن برساند و منجر به چاقی و یا اضافه وزن بشود بنابر این باید قبل از اینکه بخواهیم به کیفیت روغن توجه کنیم باید به این نکته توجه کنیم که میزان مصرف روزانه آن در رژیم غذایی در حد متعارف و متعادل باشد. توصیه شده است ۳۰ درصد انرژی روزانه هر فرد از چربی تامین گردد مازاد بر این علاوه بر بروز چاقی ممکن است عوارض متابولیکی نیز به همراه داشته باشد ایشان مجددا یادآوری نمودند موضوع میزان انرژی روغن فارغ از نوع روغن و مربوط به همه انواع روغن ها می باشد.

 این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با اشاره به ویژگی های دانه های روغنی گفت: نکته مهم دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد نسبت اسیدهای چرب امگا۶ به اسید های چرب امگا۳ در روغن مصرفی است که این نسبت باید ۲ به ۱ یا ۱ به ۱ باشد که متاسفانه در بعضی از روغن های خوراکی این نسبت حتی به ۴۰ به یک نیز می رسد لذا مصرف این نوع روغن ها به هیچ وجه توصیه نمی شود بویژه برای افرادی که به برخی از بیماری های مزمن و متابولیک مثل دیابت، کبد چرب و آرتریت مبتلا هستند. 

دکتر نچواک یکی دیگر از ویژگی های روغن مصرفی را مقاوم بودن نسبت به حرارت برشمرد و تصریح کرد : استفاده از حرارت بالا موجب تولید ترکیبات سمی و سرطان زا در روغن بویژه روغن های مایع نباتی می‌گردند، توصیه می شود در پخت و پز با روغن همواره از حرارت و شعله کم و مدت زمان کوتاه پخت استفاده شود.

وی در ادامه مصرف روغن های نباتی جامد را یکی از عوامل ابتلای افراد به بیماری ها بویژه بیماری های قلبی عروقی عنوان کرد و افزود این نوع روغن ها حاوی یک نوع اسید چرب به نام اسید چرب ترانس هستند که برای سلامتی بشدت خطرناک می باشند.

دکتر نچواک در ادامه تصریح کرد: بر روی ظروف بسته بندی روغن ها باید نام تجاری کالا، نوع فرآورده، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت، نام شرکت سازنده و آدرس آن، شرایط نگهداری و مصرف، تاریخ تولید و انقضا درج شده باشد و بهتر است که نوع و میزان اسیدهای چرب موجود در روغن بر روی برچسب ها نوشته شود.  

این متخصص تغذیه افزود: روغن های خوراکی نباید حاوی اسید چرب ترانس باشند و یا اینکه حداکثر مجاز اسید چرب ترانس در روغن های خوراکی کمتر از ۱ درصد تعیین شده و باید میزان آن بر روی آن مشخص شده باشد.

دکتر نچواک با بیان اینکه باید توجه کنیم مصرف روغن را به حداقل برسانیم خاطرنشان کرد: مصرف روغن همواره باید در حد کم و متعارف باشد و در هنگام پخت و پز نباید از حرارت بسیار بالا استفاده کرد چرا که حرارت زیاد آن را به یک ماده سمی و خطرناک تبدیل می کند.
۲۵ اَمرداد ۱۴۰۴ ۰۹:۵۵

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید