در طرح پزشک خانواده ، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم در سطح یک مانند ویزیت ،دارو و تزریق رایگان می باشد.

در طرح پزشک خانواده ، ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم در سطح یک مانند  ویزیت ،دارو و تزریق رایگان می باشد.
پزشک خانواده و نظام ارجاع یکی از مهمترین روشهای افزایش دسترسی و بهره مندی عادلانه مردم از خدمات سلامت میباشد

با اجرای این طرح سهم مردم در هزینه های درمان کاهش می یابد و ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به مردم در سطح یک مانند  ویزیت ،دارو و تزریق رایگان می باشد.

پزشک خانواده و نظام ارجاع یکی از مهمترین روشهای افزایش دسترسی  و بهره مندی  عادلانه مردم از خدمات سلامت میباشد و

اساس خدمات آن بر پیشگیری از بیماریها و سلامت محوری استوار است و تلاش می شود تا با شناسایی به موقع عوامل خطر از

بروز بیماری پیشگیری شود و در عین حال برای هر شهروند یک پرونده سلامت تشکیل میشود که سابقه او را در تمام ایام عمر ثبت می کند .

این برنامه با سابقه 70 ساله در بسیاری از کشورها موجب دسترسی مناسبتر و ارتقاء کمی و کیفی خدمات سلامت شده است .

برنامه پزشک خانواده در کشورمان از نیمه دوم مرداد ماه سال 1384 در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20هزار نفر شروع گردید.

در طول این سال هابا تلاش همه دست اندرکاران ،موفقیت های فراوانی هم در بخش ارائه خدمت به مردم و هم در بخش اصلاح

نظام سلامت بدست آمد.

با توجه به تجربیات اجرای برنامه در مناطق روستایی و شهرهای زیر 20هزار نفر و بر اساس مصوبه شماره 10362 مورخ

26/1/91 هیئت محترم دولت برنامه پزشک خانواده در تمامی شهر ها ی کشور به اجرا در خواهد آمد.

چهاراصل بنیادی نظام شبکه بهداشت ودرمان کشور یعنی برقراری عدالت اجتماعی ، همکاری بین بخشی ،مشارکت مردمی و

استفاده از تکنولوژی مناسب ،مهمترین اصول در تمامی مراحل اجرای برنامه پزشک خانواده میباشد.

رابطه مبتنی بر اعتماد متقابل بین پزشک و بیمار که پایه تشخیص ودرمان است در مراجعات متعدد،موجب ارتقاءکمی و کیفی خدمات بهداشتی و درمانی میشود .

نظام سلامت باید هر سه نوع خدمت پیشگیری ،درمان و توانبخشی را فراهم کند .پس از فراهم شدن مقدمات اجرایی از طرف

شبکه های بهداشت  و درمان و سازمانهای بیمه گر، فراخوان ثبت نام پزشکان  و سایر اعضاء تیم سلامت( درصورت نیاز) صورت  میگیرد .

سپس اعضاء تیم سلامت سازماندهی  و مناطق مختلف شهر نیز به بلوکهای حدود 10 هزار نفری تقسیم میشوند در ادامه از

مردم دعوت میشود از بین پزشکان منطقه خود یک نفر را به عنوان پزشک خانواده انتخاب  و نزد او ثبت نام نمایند  و در نهایت

با مراجعه مردم به پزشک خود معاینه دوره ای انجام می شود وپس از آن هر وقت نیاز به خدمات بهداشتی درمانی داشتند به همین پزشک مراجعه خواهند نمود .

در معاینات و مراجعات افراد به پزشک خانواده خود در صورت نیاز به خدمات تکمیلی به سطوح تخصصی ارجاع میگردند

مردم  در صورت نیاز به خدمات اورژانس میتوانند مستقیما به نزدیکترین واحد ارائه خدمت ( واحد های طرف قرارداد )

مراجعه نمایند .

مردم  با عضویت در این برنامه در ازای معاینات ،دارو و تزریق ( در سطح یک) وجهی پرداخت نمیکنند .

در صورت نیاز به بستری در بیمارستان تعرفه دریافتی از مردم در بیمارستانهای دولتی از 10 درصد کنونی به 5 درصد کاهش می یابد.

.عضویت و ثبت نام در برنامه پزشک خانواده هم برای پزشکان و هم برای مردم اختیاری است لیکن افرادی که در این برنامه

مشارکت نداشته باشند پس از اجرایی شدن برنامه هزینه تمام شده خدمات را بایستی به صورت آزاد پرداخت نمایند .

در برنامه پزشک خانواده و نظام ارجاع در مناطق شهری خدمات بهداشتی و درمانی در 3سطح تعریف و ارائه میگردد:

سطح 1 :  شامل خدماتی است که در فهرست انواع مراقبت ها چه پیشگیرانه و چه درمانی قرار میگیرند و توسط

تیم سلامت که مسئولیت آن با پزشک خانواده است به جمعیت تحت پوشش ارائه میگردد.

سطح2: خدمات تخصصی سرپایی یا بستری را دراختیار ارجاع شدگان از سطح 1  (پزشک خانواده) قرار می دهد و نتیجه آن به

پزشک خانواده ارجاع کننده اعلام میشود.

سطح 3 :خدمات فوق تخصصی سرپایی یا بستری را در اختیار ارجاع شدگان قرار میدهد و نتیجه را به اطلاع

سطح ارجاع دهنده می رساند .

اما نکاتی که همشهریان عزیز باید به آن توجه داشته باشند:

1-هر خانوار می تواند یکی از پزشکان خانواده محل سکونت خود را به عنوان پزشک خانواده انتخاب و نزد او ثبت نام نماید.

2-در طرح پزشک خانواده ،هر شهروند دارای یک پرونده الکترونیک سلامت خواهد بود.

3-شهروندانی که فاقد هر نوع بیمه درمانی می باشند لازم است قبل از انتخاب پزشک خانواده خود تحت پوشش بیمه ایرانیان قرار گیرند.

4-پس از ثبت نام در این طرح و صدور دفترچه بیمه ،نام پزشک خانواده توسط سازمانهای بیمه گر بر روی دفترچه بیمه آنان درج می گردد و در صورت عدم ثبت نام  بایستی  هزینه های خدمات را آزاد پرداخت نمایند.

5-پزشک خانواده ، پزشک همه اعضاء خانوار یک فرد می باشدو ویزیت پزشک و دارو در سطح یک رایگان است.

6-هر شهروند میتواند در سال حداکثر 2 بار پزشک خود را تغییر دهد اما فاصله 2 بار تغییر پیاپی هیچ گاه نبایدکمتر از 3 ماه باشد.

باید اذعان داشت اجرای این طرح بزرگ و ملی یعنی ((اصلاح نظام سلامت)) و تحقق ((برقراری عدالت در سلامت)) .

در پایان از همشهریان عزیز تقاضا می شود جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره تلفن 7277970 تماس حاصل نموده و یا به سایت دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه به آدرس www.kums.ac.ir   قسمت برنامه پزشک خانواده مراجعه فرمایند .

امید آنکه مردم خوب و فهیم شهرمان ما را در اجرای این طرح یاری نمایند تا بتوانیم گامی موثر در جهت ارتقاء سطح سلامت جامعه برداریم زیرا (( انسان سالم  ،محور توسعه پایدار)) است.

۳۰ خرداد ۱۳۹۱ ۰۸:۴۶